10 βασικές τάσεις και προβλέψεις RPA για το 2022

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και οι προσπάθειες για ανάκαμψη έχουν ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους να αξιοποιήσουν τεχνολογίες για να εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα, παραγωγικότητα και κερδοφορία.

Η τεχνολογία Robotic Process Automation (RPA) κερδίζει ευρεία δημοτικότητα βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, επανασχεδιάζοντας τις λειτουργίες με ελάχιστες επενδύσεις. Ακολουθούν μεταξύ των δέκα κορυφαίων τάσεων και προβλέψεων που πρέπει να προσέξετε το 2022 που θα επηρεάσουν το μέλλον των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

Τάση 1: Το 2022, η αγορά RPA θα στραφεί σε αγορές RPA χαμηλού κόστους και υπεραυτοματισμού

Η βασική τεχνολογία RPA έχει γίνει εμπόρευμα καθώς αρκετοί χαμηλού κόστους πωλητές RPA έχουν μπει στη μάχη. Η εμπορευματοποίηση έχει δημιουργήσει πίεση στις τιμές στους πωλητές. Ίσως εν αναμονή αυτού του κύματος, αρκετοί κορυφαίοι προμηθευτές έχουν αρχίσει να συσκευάζουν συμπληρωματικές τεχνολογίες υπεραυτοματισμού, όπως AI, Process Mining, Workflow, κ.λπ. .

Τάση 2: Θα υπάρξει αυξημένη υιοθέτηση του Managed RPA

Ιστορικά, η τεχνική πολυπλοκότητα του RPA ήταν εμπόδιο στην υιοθεσία. Αρκετοί προμηθευτές έχουν αρχίσει να προσφέρουν διαχειριζόμενη υπηρεσία RPA με χαμηλό κόστος για να το μετριάσουν. Το 2022, μπορούμε να περιμένουμε μια άνοδο στις διαχειριζόμενες υπηρεσίες RPA.

Τάση 3: Οι μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΒ) θα υιοθετήσουν RPA σε σημαντικό αριθμό

Καθώς οι RPA χαμηλού κόστους και οι διαχειριζόμενοι πωλητές περνούν αργά στο επίκεντρο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις άρχισαν να το σημειώνουν. Το 2022, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους από 1000 υπαλλήλους θα συμμετέχουν σε έργα αυτοματισμού που ενεργοποιούνται κυρίως από την RPA.

Τάση 4: Οι πωλητές RPA θα διεκδικούν όλο και περισσότερο τον εαυτό τους στην αγορά υπεραυτοματισμού

Αρκετοί κορυφαίοι προμηθευτές RPA όπως οι UiPath, Blue Prism και Automation Anywhere φέρνουν τεχνολογίες όπως Process Mining, OCR, AI/ML στη σουίτα RPA τους. Έτσι, θα δούμε περισσότερους προμηθευτές RPA να προσφέρουν εργαλεία αυτοματισμού Hyper ως μέρος της σουίτας τους.

Τάση 5: Η RPA θα αγκαλιαστεί από τους εργαζόμενους πρόθυμα

Όταν εισήχθη το RPA, ο φόβος απώλειας εργασίας ήταν μεγάλος. Σύντομα οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι τα RPA bots είναι καλά στην αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και κοσμικών εργασιών και δεν τα αντικατέστησαν. Η εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και οι εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι τα RPA ρομπότ βοήθησαν πραγματικά να κάνουν πιο ουσιαστική και γνωστική δουλειά, όπως η διαπραγμάτευση με έναν πελάτη, η ενσυναίσθηση με έναν συνάδελφο κ.λπ. Κατά συνέπεια, το 2022 οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά σε έργα αυτοματισμού ταυτοποίησης και συγκομιδής σε έργα αυτοματισμού.

Τάση 6: Οι CIO θα έχουν εντολή αυτοματισμού, που θα τροφοδοτείται κυρίως από το RPA

Το μέλλον ανήκει στις εταιρείες αυτοματισμού πρώτα. Όλο και περισσότερες εταιρείες κατανέμουν προϋπολογισμούς για την αυτοματοποίηση και καθιστούν τους CIO υπεύθυνους για αυτά. Το 2022, οι CIO θα είναι υπεύθυνοι για μεγάλα έργα αυτοματισμού με επικεφαλής το RPA.

Τάση 7: Το RPA θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό το κίνημα των προγραμματιστών του πολίτη

Χάρη στον χαμηλό κώδικα, οι επιχειρήσεις ξεκινούν έργα τεχνολογίας με ελάχιστη ή καθόλου βοήθεια από τις ομάδες πληροφορικής. Μια νέα κατηγορία προγραμματιστών, που μερικές φορές ονομάζονται επιχειρησιακοί προγραμματιστές ή προγραμματιστές πολιτών, θα αναπτυχθεί σε εξέχουσα θέση και οι πλατφόρμες χαμηλού κώδικα και το RPA θα προωθήσουν το κύμα.

Τάση 8: Οι Digital Workers θα είναι υπάλληλοι πρώτης κατηγορίας που μοιράζονται μια θέση με τους Ανθρώπινους Αδελφούς τους

Η επιτυχία του RPA έχει ωθήσει πολλά τμήματα, ιδίως στον τομέα των οικονομικών και των Ανθρώπινων Πόρων, να αγκαλιάσουν τα RPA bots και να επανασχεδιάσουν διαδικασίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι και οι ψηφιακοί εργαζόμενοι να είναι φίλοι που εκτελούν ορισμένα μέρη της ίδιας διαδικασίας. Για παράδειγμα, ένα bot θα μπορούσε να εξάγει βασικές πληροφορίες από τιμολόγια και στη συνέχεια να τις στείλει σε ανθρώπους για έγκριση.

Εναλλακτικά, τα bots θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους ανθρώπινου δυναμικού στις τακτικές τους εργασίες, όπως η ενσωμάτωση εργαζομένων ή οι διαδικασίες αξιολόγησης απόδοσης, κ.λπ. περιλαμβάνουν εργασίες σχεδιασμένες αποκλειστικά για bots και ανθρώπους.

Τάση 9: Οι ώριμοι χρήστες RPA θα μετατοπίσουν την εστίασή τους στον υπεραυτοματισμό

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από την αυτοματοποίηση RPA θα ενθαρρυνθούν να εξετάσουν την τεχνητή νοημοσύνη ή την εξόρυξη διεργασιών και άλλες δυνατότητες υπεραυτοματισμού και έτσι θα αρχίσουν να τις αγκαλιάζουν το 2022 και μετά. Τα μελλοντικά οφέλη αυτοματισμού για αυτούς τους ώριμους καταναλωτές RPA θα προέλθουν από τεχνολογίες που δεν ήταν μέρος του βασικού RPA.

Τάση 10: Τα Κέντρα Αριστείων θα έχουν ζήτηση το 2022

Καθώς η τεχνολογία RPA ωριμάζει και η υιοθέτηση του κλάδου αυξάνεται, η διακυβέρνηση θα γίνει θεμελιώδες παράδειγμα. Η συνεργασία μεταξύ τεχνολογικών και επιχειρηματικών ομάδων θα γίνει σημαντικό θέμα το 2022.

Πηγή: expresscomputer.in