TA ΠΡΕΠΕΙ & ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ RPA

Τα Do’s και Don’ts της αυτοματοποίησης διαδικασιών RPA

Στο άρθρο αναφέρουμε τα ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σύμφωνα με την εμπειρία της Anyrobotics υπάρχουν σημαντικές επιλογές που πρέπει να γίνουν με επιτυχία και άλλες πρέπει απλά να αποφευχθούν.

Σύμφωνα με την εμπειρία της Anyrobotics και τις γνώμες των ειδικών, υπάρχουν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της ανάπτυξης αλλά της εφαρμογής της ψηφιακής αυτοματοποίησης διαδικασιών με την τεχνολογία Robotic Process Automation (PRA). 

Δείτε παρακάτω 10 συγκεκριμένα σημεία που αξίζουν της προσοχής μας. 

◊ ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσουμε μια ψηφιακή στρατηγική απαντώντας με σαφήνεια σε ερωτήματα, όπως ποιες δραστηριότητες έχουν προτεραιότητα στον μετασχηματισμό? Ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο potential? Που προκύπτουν οι περισσότερες ευκαιρίες αύξησης της παραγωγικότητας? Πόσο έτοιμος είναι ο οργανισμός και η κουλτούρα του για την διαχείριση της αλλαγής? 

◊ ΠΡΕΠΕΙ να δραστηριοποιήσουμε εντός της επιχείρησης τα κατάλληλα στελέχη, να αναζητήσουμε νέο ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες και να προσεγγίσουμε τους κατάλληλους εξωτερικούς συνεργάτες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική στην ψηφιοποίηση της επιχείρησης.

◊ ΠΡΕΠΕΙ να αυτοματοποιήσουμε διεργασίες οι οποίες είναι επαρκώς καταγεγραμμένες, τεκμηριωμένες και σωστά υλοποιημένες. Η αναλυτική καταγραφή των διαδικασιών, βάση αυστηρών κανόνων πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε προσπάθειας αυτοματοποίησης, έτσι ώστε η ρομποτική αυτοματοποίηση να γίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

◊ ΠΡΕΠΕΙ να κατανοήσουμε ότι ένα λογισμικό RPA μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, μεγάλου όγκου εργασίας, σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες, αναπαράγοντας τις με ακρίβεια, ταχύτητα και χωρίς λάθη. Άρα διαδικασίες, οι οποίες δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν προσφέρονται για αυτοματοποίηση.

◊ ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουμε ότι απαιτείται ο συντονισμός και η συνολική διαχείριση του έργου της ψηφιακής μετάβασης (Digital Governance), απαντώντας σε ερωτήσεις όπως, ποιος είναι ο αρμόδιος σε περίπτωση βλάβης, ποιοι ελέγχουν τη σωστή λειτουργία των ψηφιοποιημένων διαδικασιών, πώς υλοποιείται η ασφάλεια του συστήματος.

 

! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Να ξεκινάμε το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού και του ρομποτικού αυτοματισμού RPA, χωρίς να έχουμε μια ψηφιακή στρατηγική και χωρίς να εμπλέκουμε ενημερώνοντας επαρκώς για τους στόχους, το ανθρώπινο δυναμικό και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενός οργανισμού.

! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Ένα από τα λάθη που δεν πρέπει να γίνονται είναι η επιλογή να ψηφιοποιήσουμε «ατελείς» ή αναποτελεσματικές διαδικασίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υλοποίηση της αυτοματοποίησης μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά, μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στη ίδια τη διαδικασία.

! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Ειδικά στα αρχικά στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα πρέπει να αποφεύγουμε, να προσπαθούμε να ψηφιοποιήσουμε ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό διεργασιών.  Μια τέτοια επιλογή αυξάνει την πολυπλοκότητα του έργου και επιφέρει μεγαλύτερο όγκο εργασίας στους εμπλεκόμενους μηχανισμούς και στελέχη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις. 

! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Να εισάγουμε μια νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς να έχουμε κάνει τον επαρκή έλεγχο, να την έχουμε δοκιμάσει εξαντλητικά σε τεστ περιβάλλον και χωρίς να έχουμε διασφαλίσει τον έλεγχο σωστής λειτουργίας και ασφάλειας. 

! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ
Να πιστεύουμε ότι η αυτοματοποίηση μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο ή να καταργήσει ολοκληρωτικά τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, η σωστή εφαρμογή της ψηφιοποίησης μπορεί να απελευθερώσει το ανθρώπινο δυναμικό κάνοντας το περισσότερο δημιουργικό και παραγωγικό, απομακρύνοντας το από τις «βαρετά» επαναλαμβανόμενες διαδικασίες.

Εν κατακλείδι, 

Υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών με την χρήση της τεχνολογίας RPA. Γενικότερα, τα ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ του ψηφιακού μετασχηματισμού αφορούν σημαντικές επιλογές που πρέπει να γίνουν με επιτυχία ή απλά να αποφευχθούν. Η Anyrobotics με την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία των στελεχών της, είναι εδώ για να σας βοηθήσει να πετύχετε στο ταξίδι της ψηφιοποίησης της επιχείρησης σας.

Περισσότερα καλέστε  +30210 64 03 035, επικοινωνήστε στο [email protected], με θέμα ΔΩΡΕΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ RPA.

Σχετικά άρθρα:

# Ενημέρωση για το Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ»


# Efficiency Βασικό όφελος RPA

TAGS: #rpa #Anyrobotics #DigitalTransformation #Succes